Jak vybrat kvalitní suplement?

V dnešním článku ti přinášíme návod na to, jak vybrat kvalitní suplementy. Proč je kvalita suplementů důležitá? Suplementy bereš pro to, abys dosáhl určitých cílů, jako je zlepšení kvality spánku, sportovní výkonnost, regenerace, optimalizace imunity, mentální výkon a podobně.

Chceš – li dostat ze suplementace to nejlepší, je potřeba vybírat kvalitní doplňky stravy. A jak na to se dozvíš v dnešním článku. Tak pojďme na to!

Jak vybrat kvalitní doplněk stravy?

Jak vybrat kvalitní suplement?

Při vybírání kvalitního suplementu je důležité zaměřit se na tyto kroky:

💊 Rozhodni se, jaké suplementy vlastně potřebuješ.
💊 Zjisti, jaké je správné dávkování.
💊 Zkontroluj, jestli je suplement v dobře vstřebatelné formě.
💊 Zkontroluj, jestli suplement obsahuje účinné látky.
💊 Vyhni se doplňkům stravy, kde je hodně aditiv a zbytečných přísad.
💊 Zjisti si něco o reputaci firmy.
💊 Rozhodni se, jaké suplementy vlastně potřebuješ.

 

Pokud už se ve světě suplementace nějaký ten pátek pohybuješ, asi máš představu, jaké suplementy ti, s čím pomohou. Pokud jsi ale začátečník, je naprosto v pořádku, že tápeš. Inspirovat se můžeš třeba na našem blogu, kde najdeš články o tom, jak si postavit suplementační rutinu, jaké suplementy by měl brát každý, nebo k čemu konkrétní suplementy jsou. Pokud už máš jasno v tom, proč chceš suplementy užívat a máš i představu jaké suplementy ti pomohou blíž k tvému cíli, je čas na porovnání konkrétních produktů.

 

Zjisti, jaké je správné dávkování suplementu.

Většina suplementů je funkční a zároveň bezpečná jen v určitém dávkovacím rozmezí. To znamená, že více není vždy lépe.

Problém je v tom, že se suplementy prodávají v různých dávkách, některé jsou příliš nízké na to, aby měly efekt a některé jsou naopak tak vysoké, že ti mohou uškodit. O tom, kolik daného suplementu užívat najdeš vždy podrobné info na stránce examine.com.

Pokud bys preferoval zdroj v češtině, odkážu tě znovu na náš eshop. Kde u každého suplementu uvádíme rozmezí dávek, ve kterém je daný suplement efektivní a bezpečný. Z výběru tak můžeš rovnou vyřadit ty produkty, které nesplňují tvé požadavky na dávkování.

 

Zkontroluj, jestli je suplement v dobře vstřebatelné formě.

Téměř každý suplement se prodává v mnoha různých formách. Třeba takový hořčík je běžně prodávaný ve formách jako citrát nebo oxid, které jsou ale pouze málo vstřebatelné, a tak jde většina z tvých peněz do záchodu, doslova. Nebo třeba všem známé Céčko – bad news, šumáky nejsou nejlepším zdrojem, protože běžný vitamín C je vstřebatelný jen do určitého množství, které není moc vysoké. Je tak vhodné brát vitamín C s dobrou vstřebatelností jako je třeba patentovaná forma PureWay.

Omega-3 podporují zdraví srdce.

Zkontroluj, jestli suplement obsahuje účinné látky.

Dobrým příkladem je zinek, který by měl být doplňován společně s mědí. To znamená, že je vhodné, když suplement se zinkem obsahuje i měď. To samé platí pro vitamín D, který je vhodný v kombinaci s vitamínem K2.

Dalším příkladem jsou rostlinné suplementy, jako třeba ashwagandha nebo rhodiola rosea, které by měly být prodávány jako standardizovaný extrakt. Pokud to není na takovém suplementu napsáno, radši se mu vyhni. Podobné příklady by se našly snad pro každý doplněk stravy.

Je to poměrně složitá problematika. Naštěstí tě můžu opět odkázat na náš blog, kde u každého suplementu, najdeš, na co si dát u jeho výběru pozor.

 

Vyhni se doplňkům stravy, kde je hodně aditiv a zbytečných přísad.

Je úplně zbytečné užívat suplementy, kde jsou aditiva jako barviva a preservativy. Tyhle doplňky stravy jsou často běžně dostupné a celkem levné, takže je užívá hodně lidí. Bohužel jsou ale často právě ve špatně vstřebatelných formách s nevhodným dávkováním.

Takže pokud na etiketě od doplňku stravy uvidíš dlouhý seznam látek, které ani neumíš přečíst, radši se mu vyhni.

 

Zjisti si něco o reputaci firmy.

Zjisti si, jestli výrobce daného suplementu neměl v minulosti nějaký skandál, kde, z čeho a za jakých podmínek suplementy vyrábí a skladuje, a v neposlední řadě jaké hodnoty reprezentuje. To samé platí o firmě, přes kterou suplement kupuješ.

 

Jak poznám dobrý suplement?

Po přečtení dnešního článku už bys měl mít solidní představu o tom, jaké kroky podniknout k tomu, abys dokázal vybrat kvalitní suplement a získal tak maximum ze suplementu i svých peněz. Asi sis ale uvědomil, že to vůbec není jednoduchý proces.

Vyžaduje to totiž poměrně obsáhlé znalosti ohledně suplementace. Naštěstí všechny potřebné informace najdeš na našem blogu. A pokud se ti nechce se suplementy takhle dopodrobna zabývat. Jednoduše jdi na náš e-shop, kde u každého produktu najdeš snadno pochopitelné vysvětlení, jak ti pomůže.

Můžeš si být také jistý, že produkty, které najdeš na COMPLEXu budou vždy v optimálních dávkách, v té nejlepší formě a plné účinných látek bez zbytečných přísad.

Pavel Straka

Complex

Další články

Top 5 suplementů na zvýšení hladiny dopaminu
Máš pocit, že jsi pořád bez motivace, nemáš žádný drive a nechce se ti nic jiného než prokrastinovat? Je možném že máš nízké hladiny dopaminu....
MegaMind - nejlepší nootropický suplement na trhu
Je to tady! Náš první vlastní supplement je venku. Představujeme ti MegaMind, nejlepší nootropický suplement na českém trhu. Proč jsme se rozhodli vytvořit právě MegaMind?...