Nejlepší suplementy proti únavě

Jsi pořád unavený/á a už nevíš co s tím? Tak přesně pro tebe je dnešní článek, dozvíš se v něm totiž TOP 7 nejlepších suplementů proti únavě.

Jsi ready dát únavě sbohem? Tak pojďme na to!

Rhodiola rosea snižuje únavu.

Nejlepší doplňky stravy proti únavě:

🪴 Rhodiola Rosea
🥩 Vitamin B12
💪 Kreatin
💊 L-tyrosin
L-theanin + kofein
🌰 Hořčík
🧠 MegaMind

 

🪴 Snižuje Rhodiola Rosea únavu?

Rhodiola Rosea je adaptogenní rostlinka, která roste v drsných horských podmínkách. Díky účinným látkám jako jsou Rosaviny a salidrozidy, které se v ní přirozeně vyskytují ti pomůže zlepšit fyzickou výkonnost a zároveň zmírnit pocit únavy a vyčerpanosti.

Jejím dalším benefitem je zmírnění příznaků deprese. Je tak naprostým go-to suplementem pokud jsi unavený, ale zároveň potřebuješ podávat fyzické nebo mentální výkony.

 

🥩 Je vitamín B12 dobrý na únavu?

Ano vitamín B12 je spolu s ostatními B vitamíny důležitý pro přeměnu jídla na energii a pro správné fungování mozku a zbytku nervové soustavy, což samozřejmě hraje roli i v únavě. Předpokládá se ale, že přes 30% lidí nad 50 let má nedostatek vitamínu B12 kvůli sníženému vstřebávání například kvůli zažívacím problémům. Další kategorií jsou vegani a vegetariány, v jejichž stravě je často vitamínu B12 málo.

Pokud máš pocit, že můžeš mít vitamínu B12 nebo jiného B vitamínu málo, určitě ho zkus zařadit v podobě kvalitního B-complexu.

 

💪 Pomůže mi kreatin s únavou?

Kreatin je látka, přirozeně se vyskytující v mase. Z masa ho přijímáme v množství 1g denně. Naše tělo ale dokáže využívat okolo 5 gramů denně. Na co? Na tvorbu ATP, což je buněčná energie. Ve finále tak lidé suplementující kreatin mají více svalové energie, což se projeví lepši sportovní výkonností v oblastech jako je síla a výbušnost.

Tady ale benefity kreatinu nekončí, v posledních letech se totiž ukazuje, že kreatin hraje zásadní roli i ve správném fungování mozku a lidé, kteří suplementují kreatin podávají lepší mentální výkony.

Ať už máš tedy problémy s fyzickou nebo psychickou únavou, kreatin ti s tím pomůže. Okolo užívání kreatinu panuje spousta mýtů ale realita je taková, že je to jeden z nejlépe prozkoumaných, nejbezpečnějších a nejefektivnějších doplňků stravy, co existuje.

 

💊 Snižuje l-tyrosin únavu?

L-tyrosin je aminokyselina, která se běžně vyskytuje v některých potravinách jako jsou sýry, maso nebo vejce. Z l-tyrosinu se nám pak v mozku a nadledvinách tvoří neurotransmitery (látky pomocí kterých spolu komunikují nervy a nervy se svaly). Z l-tyrosinu se konkrétně tvoří dopamin, noradrenalin a adrenalin a ty zodpovídají za to, že pociťuješ motivaci, drive, dobrou náladu, soustředíš se a podáváš výkony.

Pokud jsi ale ve stresu, sportuješ, otužuješ se nebo jsi moc nespal/a, jejich hladiny rychle klesají a nastává únava. Tady přichází na řadu suplementace L-tyrosinu, díky které se ti zase obnoví hladiny neurotransmiterů a budeš opět plný/á energie.

 

☕ Proč brát L-theanin společně s kofeinem?

Kofein asi není třeba dlouze představovat. Každý přece známe nejužívanější látku na světě pro mentální i fyzickou výkonnost. Pozornost, energie, snížená únava, to jsou synonyma spojená s užíváním kofeinu.

Kofein má ale i řadu nežádoucích účinků jako je zvýšená nervozita, pocení, třes nebo vysoký tlak a tady přichází na řadu L-theanin. L-theanin totiž maximalizuje žádoucí účinky kofeinu, jako je soustředěnost a bdělost, ale tlumí nežádoucí účinky kofeinu. Dohromady tak můžeš čekat rychlý nárůst energie a maximální soustředěnosti bez nepříjemných pocitů.

Káva efektivně snižuje únavu.

🌰 Je hořčík dobrý na únavu?

Ano, nedostatkem hořčíku trpí okolo 70 % lidí, ale hořčík je při tom, extrémně důležitý minerál, který má v těle víc jak 300 funkcí. Podílí se také na tvorbě buněčné energie v podobě ATP, funkčnosti mozku a nervů, tvorbě nových buněk či regulaci hormonů jako testosteron, hormony štítné žlázy nebo Vitamínu D.

Pokud si navíc vezmeš hořčík ve formě Bisglycinát, pomůže ti zklidnit tělo i mysl, takže se krásně zrelaxuješ, rychleji usneš a pak budeš spát tvrději, což se rozhodně druhý den projeví na tvých hladinách energie.

 

🧠 Jaký je nejlepší suplement proti únavě?

MegaMind - efektivní nootropický suplement. Nootropický znamená, že podpoří výkon tvého mozku. Obsahuje 12 přírodních látek, jako je Rhodiola Rosea, L-theanin, kofein, L-tyorsin a další, o kterých jsem psal už výše.

Díky MegaMind se tak zbavíš nejen únavy, ale i stresu a budeš se navíc moct mnohem lépe soustředit a hlava ti bude pracovat na vyšší otáčky.

 

⚡ Jak bojovat s únavou?

Boj s únavou může být někdy poměrně náročný. Základem je mít dostatek kvalitního a dlouhého spánku, přiměřeně sportovat, jíst kvalitní a minimálně zpracované potraviny a efektivně bojovat se stresem.

Pokud už všechny tyhle kroky děláš, suplementy mohou být cenným a efektivním pomocníkem, jak únavu ještě snížit. Díky dnešnímu článku už máš navíc i solidní představu o tom, které suplementy a proč proti únavě užívat.

Pavel Straka

Complex

Další články

Jak vybrat kvalitní suplement?
V dnešním článku ti přinášíme návod na to, jak vybrat kvalitní suplementy. Proč je kvalita suplementů důležitá? Suplementy bereš pro to, abys dosáhl určitých cílů,...
MegaMind - nejlepší nootropický suplement na trhu
Je to tady! Náš první vlastní supplement je venku. Představujeme ti MegaMind, nejlepší nootropický suplement na českém trhu. Proč jsme se rozhodli vytvořit právě MegaMind?...